Skip to main content

Warmte afvoer / Energie besparing met WTW

Ervaart u temperatuurproblemen in de machinekamer door compressoren, vacuümpompen of anderen warmte bronnen? Zorg dan voor een goede warmte afvoer. Door slimme oplossingen kunt u de vrijgekomen warmte hergebruiken voor bijvoorbeeld de verwarming van een andere ruimte. T&E Techniek kan u hierbij helpen.

Warmteterugwinning bij persluchtcompressoren

Warmteterugwinning (WTW) bij persluchtcompressoren levert al snel winst op! In de meeste gevallen is de terugverdientijd slechts 1 tot 3 jaar. De grootste kostenpost van perslucht is namelijk de benodigde elektriciteit. Slechts een klein deel van deze energie levert samengeperste lucht, terwijl de rest (tot wel 96%) wordt omgezet in restwarmte. Die warmte kunnen we echter ook benutten, waardoor u fors op uw energie kosten kunt besparen.
Warmteterugwinning is mogelijk door de warme lucht rechtstreeks in een ruimte te blazen of door een warmtewisselaar in te zetten. Heeft u gekozen voor een watergekoelde compressor? Dan kunnen we die aansluiten op de cv-ketel.

Ook voor kleinere compressoren (vanaf 80kw) die veel uren per dag draaien kan het rendabel zijn om warmte terug te winnen. Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden, waarbij we rekening houden met de volgende factoren:

  • Zijn er meerdere warmtebronnen zoals vacuümpompen of koelmachines?
  • Waar kunnen we de warmte voor gebruiken?
  • Waar staan de compressoren ten opzichte van waar u de warmte wilt gaan gebruiken?
  • Voor welke toepassing wilt u de warmte gaan gebruiken (verwarming van een ruimte, luchtgordijnsystemen of het productieproces)?

Toepassing van warmte afvoer met warmteterugwinning

Er zijn veel toepassingen te bedenken voor de warmte die afgevoerd wordt, en ook veel manieren om dat te bereiken:

  • Verwarming van ruimtes: Wanneer er bijvoorbeeld een wisselklep wordt geplaatst bij de uitblaasopening van de compressorruimte, is het mogelijk om de warme lucht in de winter als verwarming te gebruiken doordat deze direct de werkplaats ingeblazen wordt. In de zomer kunt u de klep omzetten zodat de warme lucht naar buiten afgevoerd wordt.
  • Kraanwater- of procesverwarming: Als een warmtewisselaar wordt geplaatst, kan de restwarmte van de compressor worden overgedragen op water. Dat kan dienen voor lage temperatuurverwarming of voorverwarming van kraanwater of procesverwarming. Het is daarbij wel belangrijk dat er nog een maatregel getroffen wordt die de warmte kan afvoeren naar buiten wanneer de warmte niet nodig is.

Voorkom hoge kosten door te hoge temperaturen met warmte afvoer

Te hoge temperaturen in het compressorhuis brengen hoge kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan een hoger stroomverbruik, meer slijtage en meer storingen aan de machines. Als u die warmte uit het compressorhuis echter elders kunt gebruiken (bv als verwarming of als luchtgordijnsysteem), dan bespaart u op uw energiekosten. WTW-systemen worden op deze manier in de meeste gevallen terugverdiend in een termijn van 1 tot 3 jaar.
Om de warmte in het compressorhuis omlaag te brengen, is het belangrijk dat de aanzuigroosters groot genoeg zijn zodat er voldoende lucht is om te koelen. Dit is vooral belangrijk wanneer er verschillende machines (zoals vacuümpompen en koelmachines) in de ruimte staan. Hoe meer machines er werken, hoe meer warmte er wordt gegenereerd, waardoor de temperatuur veel sneller oploopt. Wij denken graag met u mee.

Contact

Heeft u vragen over warmte afvoer of het nuttig hergebruiken van restwarmte? Heeft u behoefte aan advies over uw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden al uw vragen graag en als u dat wenst, kunnen we een afspraak inplannen voor een adviesgesprek op uw locatie.

Warmte afvoer unit op het dak
Warmte afvoer units op het dak
Warmte afvoer installatie met warmteterugwinning
Warmte afvoer installatie met wtw

BEKIJK ONZE CATALOGUS

AL ONZE PRODUCTEN ZIJN GESELECTEERD OP DE HOOGSTE KWALITEIT

Heeft u vragen of opmerkingen, wij horen ze graag,
voor ons zijn ze van grote waarde

0486 – 43 20 54